ir diéta mediterrán konyha
- Gasztroipar

Mediterrán és keleti konyha ihlette IR diéta

A magyar konyha fogásai igencsak ízletesek és fűszeresek, ugyanakkor összességében nem nevezhetők diétásnak – legyen szó a túlsúly leküzdéséről vagy akár egy egészségügyi probléma megoldásáról. A cukorbeteg diétába sem igazán illeszthetők be a magyar konyha ételei: a rakott krumpli, a töltött káposzta, de még a legtöbb sütemény sem diabétesz kompatibilis étel. Épp ezért fontos kérdés, hogy egy frissen diagnosztizált magyar ember hogyan tudja úgy átalakítani az étkezését, hogy ne éhezzen, hiszen le kell mondania egy csomó olyan ételről, amelyet korábban rendszeresen fogyasztott. Erre nyújthat megoldást, ha más nemzetek konyháiból gyűjtünk iheletet, például a távol-keleti vagy mediterrán konyhát alapul véve.

Mediterrán konyha az IR diétában

Az egyik jó példa az egészségesebb ételekre, amely talán a magyar emberekhez is közelebb áll, az a mediterrán konyha. Olaszország, Spanyolország, de még akár Horvátország is gazdagabb egészséges, cukorbeteg diétába is beilleszthető fogásokkal. Ezeken a tájakon alapanyagokban is másokat használnak, gondoljunk csak például az egészséges zsírsavakban gazdag olíva olajra, vagy arra, hogy rengeteg friss idényzöldséget és elsősorban tenger gyümölcsét, halakat is fogyasztanak.

Aki szeretné lecserélni a megszokott köreteket, vagy a sok vörös húst akarja kiiktatni az étkezéséből, annak tökéletes alternatíva lehet az olasz konyhából néhány alap fogást átemelni a mindennapi étkezésbe. A grillezett húsok is sokkal egészségesebbek a bő olajban elkészített rántott húsnál, amelyen még panírbunda is van. Az IR diétáról többet egyébként itt olvashatsz: https://cukromcukrom.hu/ir-dieta-alapjai-es-ir-dieta-receptek/

ir diéta mediterrán konyha

Keleti konyha bátrabbaknak

A bátrabbak viszont a távol-keleti konyhákkal is kísérletezhetnek, mint például a japán gasztronómia. A japán emberek világszerte híresek arról, hogy szuper egészségesen és sokáig élnek, ami elsősorban a világ többi tájától merőben eltérő konyhájuknak köszönhető. Rengeteg tengeri fogást fogyasztanak, egyes tanulmányok szerint ételeik például 16-szor több egészséges omega-3 zsírsavakat fogyasztanak. A japán emberek mindössze 3,5 százaléka elhízott, mert kifejezetten odafigyelnek, hogy ne egyék túl magukat.