https://etisoft.hu/
- Előállítás

Hogyan működnek a QR kódok? A QR kód története és működése

A QR kódok, vagyis Quick Response kódok, ma már mindennapos részét képezik az életünknek. Az egyszerű bevásárlásoktól kezdve a marketingkampányokon át egészen az egészségügyi adatkezelésig számtalan területen használjuk őket. De mi is pontosan a QR kód, és hogyan működik? Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a QR kódok működését és technológiai hátterét.

A QR kód története

A QR kódot a japán Denso Wave vállalat fejlesztette ki 1994-ben. Az eredeti cél az volt, hogy egy olyan vonalkódot hozzanak létre, amely nagy mennyiségű információt tud tárolni és gyorsan olvasható. A QR kód négyzet alakú, és sokkal több adatot képes tárolni, mint a hagyományos vonalkód.

A QR kód felépítése

A QR kód egy kétdimenziós vonalkód, amely fekete és fehér négyzetekből áll. Ezek a négyzetek különféle mintákat alkotnak, amelyek az információt hordozzák. A QR kód alapvetően az alábbi részekből áll:

  1. Pozíciós jelölők: Három nagy négyzet található a QR kód sarkaiban, amelyek lehetővé teszik az olvasó eszköz számára, hogy helyesen azonosítsa a kód irányát.
  2. Igazítási jelölők: Ezek kisebb négyzetek, amelyek a QR kód középső részén találhatók, és segítenek az olvasónak a torzítások korrigálásában.
  3. Időzítési minták: Ezek a minták segítenek meghatározni a kód celláinak méretét.
  4. Adatterület: A QR kód többi része tartalmazza az adatokat, hibajavító információkat, valamint néhány egyéb ellenőrző és formázó információt.

Hogyan működik a QR kód olvasása?

A QR kód olvasása során egy QR kód olvasó eszköz, mint például egy okostelefon kamerája, beolvassa a kódot. Az olvasási folyamat lépései a következők:

  1. Beolvasás: A kamera beolvassa a QR kód képet.
  2. Azonosítás: Az olvasó felismeri a pozíciós jelölőket, így meghatározza a kód orientációját.
  3. Dekódolás: Az olvasó a kód különböző mintáit elemezve dekódolja az információt.
  4. Hibajavítás: A QR kód hibajavító mechanizmusokkal rendelkezik, amelyek biztosítják, hogy a kód részleges sérülése esetén is olvasható maradjon az információ.

QR kód olvasó az Etisofttól: https://etisoft.hu/